Volledig Hitma-assortiment
Hitma Gas- en vlamdetectie
2025-04-07 08:36:00

Vertrouwen in waterstof: waarom veiligheid begint bij goede detectie

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Peter Adema op 7 april 2025

Steeds vaker hoor je: “waterstof is de brandstof van de toekomst”. En eerlijk is eerlijk, de mogelijkheden zijn indrukwekkend. Maar ik merk ook dat er bij klanten vragen leven over de veiligheid ervan. Helemaal terecht, want recent zijn er enkele incidenten geweest die het vertrouwen in waterstoftoepassingen onder druk zetten. Als specialist in gasdetectie begrijp ik die zorgen maar al te goed. En ik ben ervan overtuigd dat vertrouwen in waterstof staat of valt met hoe we omgaan met veiligheid – en vooral met lekdetectie.

Waterstof: fascinerend maar ook verraderlijk
Waterstof is kleurloos, geurloos en superlicht. Dat betekent dat het razendsnel ontsnapt als er ergens een lekkage is – en vaak zonder dat iemand het doorheeft. Voeg daarbij het feit dat waterstof extreem ontvlambaar is en je snapt meteen waarom het zo belangrijk is om mogelijke lekkages vroegtijdig te signaleren.

Wat het extra lastig maakt, is dat waterstof zich al bij een concentratie van 4% in de lucht kan vermengen tot een explosief mengsel. Eén ontstekingsbron is dan genoeg. Geen prettig idee in een industriële omgeving met veel installaties, warmte en bewegende onderdelen.

Veiligheid is natuurlijk niet alleen een kwestie van techniek. Het gaat ook om bewustwording. 

Hoe lossen we dit op?
Gelukkig zijn er vandaag de dag slimme oplossingen die ons helpen om de veiligheid wél te waarborgen. Zelf werk ik veel met ultrasone gaslekdetectors, zoals de Distran Ultra Pro (X). Deze detector ‘luistert’ naar het geluid van ontsnappend gas. Je hoort het niet met het blote oor – zeker niet in een lawaaierige fabriekshal – maar de detector pikt het feilloos op.

Wat ik mooi vind aan deze technologie is dat je zonder direct contact grote oppervlaktes kunt controleren, ook op moeilijk bereikbare plekken. En dat maakt een wereld van verschil, zeker als je werkt met gassen zoals waterstof die zich snel verspreiden.

Samen werken aan vertrouwen
Veiligheid is natuurlijk niet alleen een kwestie van techniek. Het gaat ook om bewustwording. Ik raad bedrijven daarom altijd aan om hun mensen goed te trainen in het herkennen van risico’s én in het gebruik van detectieapparatuur.

En misschien nog wel het allerbelangrijkste: wees open over veiligheid. Laat zien welke maatregelen je neemt. Deel informatie. Dat helpt om vertrouwen op te bouwen – bij je medewerkers, bij je klanten en bij de omgeving waarin je opereert.

Tot slot
Ik geloof in waterstof, maar dan moeten we er wel goed en veilig mee omgaan. Door te investeren in de juiste detectietechnologie én door veiligheid serieus te nemen als integraal onderdeel van de energietransitie, kunnen we bouwen aan een toekomst waarin waterstof echt het verschil maakt.

 

Peter Adema Specialist Gas- en vlamdetectie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 83 92 93 82.

Of plan direct een afspraak in mijn agenda, ik maak graag tijd voor veiligheid.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs