Hoe vaak mag je in de baas z’n tijd voor Pampus liggen? Voor mijn collega Jack de Rooij, sinds november 2023 in dienst bij Hitma als Field Service Engineer, was dit één van z’n eerste klussen. Ik leg uit hoe hij op dit forteiland terecht kwam en wat dit te maken heeft met de ambitie van Pampus om volledig duurzaam en zelfvoorzienend te worden.
Kunstmatig eiland
Pampus is een kunstmatig aangelegd eiland dat werd ontworpen en gebouwd om Amsterdam te verdedigen. Al sinds de oplevering in 1895 is Pampus los van de wal. Er is geen toevoer van elektriciteit, gas of water en geen afvoer voor het riool. Dat regelden de bewoners zelf.
Begin 20ste eeuw woonden er zo’n 200 soldaten op Pampus die stroom, drinkwater, toiletten en voedsel nodig hadden. Tegenwoordig is Pampus een toeristische plek met duizenden bezoekers per seizoen die natuurlijk energie en water verbruiken. Tot enkele jaren geleden ging dit allemaal met behulp van dieselaggregaten en water van de wal. Dát wil Pampus niet langer.
100% duurzaam en zelfvoorzienend
Pampus wil 100% duurzaam worden. Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen. Steeds meer partners en organisaties ondersteunen het programma. Zo ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU) met een subsidie voor aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem.
De toekenning van deze subsidie betekende een enorme versnelling voor de verduurzaming én een erkenning voor al het harde werk om van Pampus één van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen te maken.
Energieopwekking en -opslag
De energieopwekking vindt plaats door zon en wind en biovergisting door de verwerking van groente-, fruit- en tuinafval tot groen gas. Zo’n dertig kilo groenafval per dag is genoeg om 9 kuub biogas op te wekken. En dat is maar liefst 20% van de energiebehoefte van het eiland! Met één bananenschil kun je al één uur koken.
Pampus wil 100% duurzaam worden. Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen. Steeds meer partners en organisaties ondersteunen het programma.
Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt. De energieopslag is in lithiumbatterijen en waterstof. Twee SolarFreezer warmtepompsystemen verzorgen de verwarming en warm tapwater. Uniek aan dit systeem is dat de beschikbaarheid van energie leidend gaat zijn voor de vraag op Pampus. En niet andersom, zoals meestal op vaste wal.
Gasdetectie voor veiligheid
Ik ben trots dat Hitma via De Groot Installatiegroep bij dit duurzame project betrokken is geraakt. We hebben op hun verzoek een beveiligingsoplossing gerealiseerd met gasdetectoren. Het gasdetectiesysteem is geplaatst in een ondergrondse techniekruimte die is uitgevoerd met drie afgesloten brandwerende ruimtes.
Twee ruimtes hebben we voorzien van gasdetectie voor waterstofproductie en -opslag en één ruimte voor biogas (methaan). Daarnaast moest het systeem bij het detecteren van gas een signaal/melding uitsturen naar het brandmeldsysteem én het gebouwbeheersysteem (GBS).
Montage
Onze collega’s van de servicedienst hebben het systeem op Pampus gemonteerd en in bedrijf gesteld. Voor m’n collega Jack een bijzondere ervaring waarvoor hij al vroeg uit de veren moest om in de ijskoude ochtend naar Pampus af te varen. In totaal hebben onze service engineers tweemaal Pampus bezocht.
Pampus is een proeftuin waar onze duurzame toekomst al in de praktijk kan worden beleefd. Dit ga ik zeker zelf een keer bekijken, maar dan wel op een zonnige lentedag.
* De foto’s bij dit blog zijn gemaakt door Jack. Voor de tekst zijn ook de websites en LinkedIn-berichten van Pampus en De Groot Installatiegroep geraadpleegd.