Volledig Hitma-assortiment
Hitma Gas- en vlamdetectie
2022-07-27 15:40:00

Hebben waterstoflekkages effect op klimaatverandering?

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Peter Adema op 27 juli 2022

Waterstof wordt gezien als een duurzame brandstof. Toch las ik laatst op de website Change.inc dat als waterstof ontsnapt en in de atmosfeer komt, dit gas de klimaatverandering juist kan verergeren. Volgens een onderzoek in opdracht van de Britse overheid zou waterstof in het ongunstigste geval zelfs elf keer meer schade aanrichten dan CO2. Hier schrok ik toch wel van.

Groene waterstof
Natuurlijk kan waterstof een duurzaam alternatief zijn voor fossiele brandstof als je het groen produceert door middel van elektrolyse (het splitsen van water in zuurstof en waterstof, met behulp van elektriciteit uit wind en zon). En bij het verbranden van waterstof komt ook geen CO2 vrij. Maar wat gebeurt er als waterstofgas weglekt voordat het wordt gebruikt?

Meer waterstof in de atmosfeer betekent minder oxidanten die het schadelijke methaan kunnen opruimen. En door meer methaan in de atmosfeer versnelt de opwarming van de aarde.

Effect waterstof in atmosfeer
Als waterstof in de atmosfeer komt dan hecht het zich in de lucht aan oxidanten. Hierdoor verliezen deze oxidanten een belangrijke functie, namelijk het opruimen van het broeikasgas methaan. Meer waterstof in de atmosfeer betekent dus minder oxidanten die het schadelijke methaan kunnen opruimen. En door meer methaan in de atmosfeer versnelt de opwarming van de aarde.

Weglekken waterstof voorkomen
De resultaten van het Britse onderzoek laten zien dat we het weglekken van waterstof op grote schaal moeten voorkomen. En omdat waterstof een extreem licht, en dus vluchtig gas is, moeten pijpleidingen, fabrieken en opslagtanks met betrouwbare afsluiters en speciale gasdetectieapparatuur worden uitgerust. Mijn collega’s die zijn gespecialiseerd in afsluitertechniek onderzoeken welke overdrukbeveiliging het beste ingezet kan worden voor waterstoftoepassingen.

Gaslek direct detecteren
Natuurlijk is het risico minder groot als we het methaanprobleem in de wereld oplossen, maar dat is zo één-twee-drie nog niet geregeld. Tot die tijd moeten we bij productie, transport en gebruik van waterstof dus het weglekken van waterstof voorkomen. En als er onverhoopt toch een lekkage ontstaat, dan zorgt waterstofgasdetectieapparatuur ervoor dat je direct wordt gealarmeerd en je snel kunt ingrijpen om de schade te beperken.

Peter Adema Specialist Gas- en vlamdetectie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 83 92 93 82.

Of plan direct een afspraak in mijn agenda, ik maak graag tijd voor veiligheid.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs