Volledig Hitma-assortiment
Hitma Gas- en vlamdetectie
2020-05-25 11:12:00

Gas uit niet-recyclebaar plastic: duurzame oplossing voor afvalprobleem

Gemiddelde leestijd 4 minuut Door Peter Adema op 25 mei 2020

In 2050 is Nederland volledig circulair. Tenminste dat is de duurzame ambitie van onze overheid. Het valt mij op dat het bedrijfsleven dit serieus neemt en al druk bezig is met initiatieven om ervoor te zorgen dat grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt.

Circulariteit
Binnen Hitma heeft circulariteit zeker onze aandacht. Een groep collega’s onderzoekt bijvoorbeeld hoe we onze kunststof disposable producten een tweede leven kunnen geven. Maar ik zie het ook in de industriële markten waar ik als gasdetectiespecialist actief ben; er zijn steeds meer ontwikkelingen op het gebied van circulariteit.

Door S4 GroNext ontwikkelde installatie maakt granulaat van plasticafval dat gebruikt kan worden om verschillende gassen te maken.

De vraag is of alle materialen geschikt zijn voor hergebruik. Bij recycling wordt afval gebruikt om weer iets nieuws van te maken. Dit is wat anders dan hergebruiken. Bij hergebruiken worden de materialen namelijk nog niet van elkaar gescheiden en wordt het product in zijn geheel hergebruikt. Upcyclen is een vorm van recycling waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Het uitgangspunt  hierbij is dat de kwaliteit van de producten beter wordt. In tegenstelling tot downcycling waarbij waardevolle producten en materialen worden omgezet of hergebruikt in minder waardevolle producten en materialen.

Nuttige bestemming
Het is dus niet altijd mogelijk hetzelfde kwaliteitsniveau (of zelfs hoger) te behalen. Dat vraagt om andere oplossingen. Een mooi voorbeeld is de nieuwe technologie van het bedrijf S4 GroNext waarmee niet-recyclebaar restplastic weer een nuttige bestemming krijgt. Dit Rotterdamse bedrijf bouwt in de Eemshaven een fabriek voor het verwerken van plasticafval. Dit maakt S4 GroNext tot een belangrijke nieuwe schakel in de steeds sterkere keten van circulair opererende bedrijven in dit havengebied. 

Gas uit plastic restmateriaal
Wat houdt het precies in? De door S4 GroNext ontwikkelde installatie maakt korrels (granulaat) van het plasticafval die vervolgens gebruikt kunnen worden om verschillende gassen te maken. Het betreft dus plastic restmateriaal waar geen nieuw plastic van gemaakt kan worden. Nadat dit is verhakseld tot granulaat wordt het op hoge temperatuur vergast. Zo vormt het om tot een 'drager', een materiaal dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld waterstof, methaan of een andere brandstof te maken. Deze gassen worden weer door de chemiebedrijven in het Eemshavengebied gebruikt.

Dit proces trok mijn aandacht. Als ze daar gassen gaan maken, dan bestaat de kans dat gas onbedoeld uit de installatie gaat lekken. Een bedrijf als S4 GroNext zal haar  medewerkers, maar ook de omgeving, altijd tegen de gevaren van gaslekken beschermen met behulp van detectieapparatuur.

Veilig proces
Ik verwacht dat het bij plastic vooral gaat om diverse koolwaterstoffen. Deze kun je detecteren met bijvoorbeeld een punt-infraroodgasdetector zoals de Det-Tronics PointWatch Eclipse PIRECL of met een line of sight-gasdetector zoals de Det-Tronics FlexSight LS2000. Bij gaslekkages onder hoge druk zou een ultrasoon gaslekdetector, zoals de Det-Tronics FlexSonic kunnen worden ingezet.

Het omzetten van onbruikbaar plastic afval naar gas is nog best een omvangrijk proces, maar het is altijd beter dan dat plastic op een vuilstort ligt, in het milieu terecht komt of wordt verbrand. Bedrijven als S4 GroNext zijn het bewijs van de daadkracht waarmee het bedrijfsleven zich inzet voor een duurzame, circulaire toekomst. Voor mij persoonlijk zijn dit soort applicaties nieuw, maar gasdetectie en gaslekdetectie zijn ook in deze processen essentiële onderdelen van de beveiliging.

Peter Adema Specialist Gas- en vlamdetectie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 83 92 93 82.

Of plan direct een afspraak in mijn agenda, ik maak graag tijd voor veiligheid.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.