Volledig Hitma-assortiment
Hitma Gas- en vlamdetectie
2017-11-14 11:52:00

Offshore werken brengt verhoogde veiligheidseisen met zich mee

Gemiddelde leestijd 4,5 minuut Door Peter Adema op 14 november 2017

Bij een offshore werkomgeving is veiligheid van levensbelang. Zonder Opito Bosiet mag je überhaupt geen stap op een boorplatform zetten, maar de veiligheidsmaatregelen gaan veel verder. Werken op een booreiland (of op zeeschepen) is zwaar door lange werktijden en soms ook door de weersomstandigheden. Verschillende instanties hebben veiligheidsprocedures en -eisen opgesteld voor deze bedrijfstak.

Wetgeving
De wet schrijft voor dat de winning van delfstoffen op een veilige en maatschappelijk verantwoorde wijze gebeurt. Sinds 2003 is er de Mijnbouwwet. De maritieme sector werkt ook volgens de branchekaders en richtlijnen van de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA) die de belangen behartigt van de in Nederland gevestigde olie- en gasexploratie en productiemaatschappijen.

Werknemers op schepen, boor- of productie-eilanden en andere offshore-installaties doen risicovol werk op een relatief klein oppervlak. Als er iets mis gaat, kan men geen beroep doen op de reguliere hulpdiensten. Een strikt veiligheidsbeleid is dus onmisbaar.

Gasdetectie offshore 
In de offshore-industrie en op schepen is gasdetectie verplicht. Behalve LEL en O² kan er op vaartuigen en olieplatforms ook worden gecontroleerd H²S, een uiterst gevaarlijk gasmengsel. Bij offshore gasdetectietoepassingen is het belangrijk dat men zich goed laat adviseren over de juiste gasdetectieapparatuur. De gasdetectors moeten in ieder geval zijn voorzien van de vereiste keurmerken. Voor offshore-applicaties zijn dat de DNV-GL en MED marine-keurmerken. Daarnaast moeten de gasdetectiesystemen periodiek worden onderhouden en gekalibreerd.

Europese keurmerken voor offshore gasdetectie  
MED is de Europese richtlijn voor gas- en vlamdetectoren voor offshore-installaties en zeeschepen. DNV-GL is 's werelds grootste certificeringsbureau voor scheepvaart en offshore en is een toonaangevend technisch adviesbureau voor de olie- en gasindustrie. Fabrikanten van gasdetectiesystemen laten hun gas- (en vlam-)detectoren certificeren door deze keuringsinstanties. Van onze fabrikanten voldoen de meest toegepaste gas- en vlamdetectoren aan de Marine Equipment Directive (MED) voor Det Norske Veritas (DNV) Offshore Standards én ze zijn voorzien van de DNV-GL type certificering.

Vertrouwen op veiligheid
De detectoren met de juiste keurmerken zijn geschikt voor o.a. FPSO-schepen (Floating Production Storage and Offloading) en offshore-platforms. Deze certificering geeft gebruikers van de gas- en vlamdetectoren de zekerheid dat de detectoren onafhankelijk zijn getest en voldoen aan de hoogst geldende industrienormen. Daarnaast bieden ze bescherming aan de bemanning waarbij een veilige werkomgeving, gebruik en het milieu worden gegarandeerd.

Veilige service offshore
Offshore olie- en gaswinning is een proces van 24 uur per dag, 7 dagen per week. Bij calamiteiten is het van levensbelang dat de medewerkers op het platform adequaat reageren en getraind zijn om de juiste handelingen uit te voeren, zonder hun eigen veiligheid uit het oog te verliezen. Dat geldt natuurlijk ook voor de medewerkers van de Hitma-servicedienst als zij offshore gasdetectieapparatuur plaatsen, kalibreren en/of onderhouden. Zij hebben alle benodigde veiligheidstrainingen gevolgd voor de offshore-industrie, zoals de HUET-training (Helicopter Underwater Escape Training) en Nogepa (offshore safety introduction and emergency response training). De service engineers die offshore werkzaamheden verrichten, beschikken over alle vereiste diploma's. Om routine en laksheid te voorkomen moeten de verplichte cursussen regelmatig worden gedaan. Zo blijven de mensen die offshore werken scherp en alert en wordt de kans op gevaren verminderd.

Je ziet dat er nogal wat komt kijken bij veiligheid en gasdetectie op platforms en schepen. Een deskundige, gecertificeerde partner is hierbij onmisbaar.

Peter Adema Specialist Gas- en vlamdetectie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 83 92 93 82.

Of plan direct een afspraak in mijn agenda, ik maak graag tijd voor veiligheid.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs